Basından
SUÇÜSTÜ DERGİSİNDE MAVİSEL YENER SÖYLEŞİSİ / ARAS GENÇTÜRK (MART 2024)
Yazarlık kariyerine yüzden fazla eser sığdırmış, eserleriyle ülkemizi birçok farklı dilde temsil etmiş bir ‘çocuk ve gençlik’ yazarını ağırlıyoruz: Mavisel Yener. 2018’de çocuk edebiyatının Nobel’i olarak adlandırılan H.C Andersen ödülüne aday gösterilen yazar aynı zamanda Astrid Lindgren Anma Ödülü (ALMA)…
GENÇ CUMHURİYET İÇİN / YUNUS BEKİR YURDAKUL (26 EKİM 2023)
Kulaktan Kulağa 26 Ekim Genç Cumhuriyet İçin Örnek Tanıtım Çabası Cumhuriyetin öğretmeni, ozan Ali Yüce’nin, “Dersimiz Bağımsızlık” şiirinde, “Benim halkım/ Barışın özgürlüğün anası/ Tohumla sütkardeş/ Toprakla yaşıt kavgası/ Sopasıyla ordular kovalamış/ Cepheler yarmış kağnısıyla/ Büyüdükçe güzelleşmiş kavgası/ Destan olmuş efendiler…”…
AMACIM ÇOCUKLARA “ÖĞRETMEK” DEĞİL / DENİZ COŞAN / BİRGÜN PAZAR (16 TEMMUZ 2023)
BİRGÜN PAZAR MAVİSEL YENER İLE SÖYLEŞİ ÇOCUK EDEBİYATININ ÖNEMLİ İSMİ MAVİSEL YENER: Amacım çocuklara “Öğretmek” değil, onlarla “Dertleşmek” Klasikleşen Mavi Zamanlar kitabıyla 20 yıldır pek çok çocuğun düş dünyasına eşlik eden yazar Mavisel Yener, bir nevi devam kitabı olan Gizli…
İYİLİK VE KÖTÜLÜK / DEVRİM YILMAZ / HÜRRİYET KİTAP (14 TEMMUZ 2023)
Yazan: Devrim Yılmaz Mavisel Yener ‘Gizli Geçitleri Bulmanın Yolları’nda son ana kadar gizemini, temposunu koruyan bir macera ve katman katman açılan enfes bir kurgu eşliğinde insanı iyilik ve kötülük, yalancılık ve dürüstlük, cimrilik ve paylaşımcılık arasında seçim yapmaya çağırıyor. Çocuk…
20 YIL SONRA GELEN KARDEŞ / MEHMET ÖZÇATALOĞLU / EDEBİYAT HABER (5 HAZİRAN 2023)
Balık hafızalı bir toplumuz. Yapılanları çok çabuk unutuyoruz. En büyük acıların yasını birkaç gün tutup sonra yaşamımıza devam ediyoruz. Nedenleri üzerine kafa yormaya çalışsam da net bir yanıt bulamadım. Belki doğrudan etkilenmediğimiz için belki de ‘yaşam kısa dert etmeye gerek…
İÇERİYE, DERİNE BAKMAK İÇİN / YUNUS BEKİR YURDAKUL / CUMHURİYET KİTAP (1 HAZİRAN 2023)
İçeriye, derine bakmak için… Mavisel Yener; yalnızca bin yıllar içinde yükünü durmaksızın çoğalttığımız şu ihtiyar Dünya’yı, onun sakladıklarını; yerüstünde, yeraltında on(d)a sakladıklarımızı; keşfedilmiş ya da keşfedilmeyi bekleyenleri değil; insanın, bir yerlerde unuttuğu ya da yeni açılan geçitlerini, yeni kanallarını, yepyeni…
AKLIM(IZ)DA TUHAF SORULAR / KONUK SÖZCÜKLER / BAHRİ KARADUMAN (26 MAYIS 2023)
Fransızların ünlü yazarı Montaigne’den bu yana bağımsız bir edebiyat türü olarak kabul edilen “deneme”, kesin bir tanımı olmamakla birlikte “yazana göre yazı” diye anlatılır. Bu türde yazarın kişisel duyguları, düşünceleri, dünya görüşü, iç dünyası önplandadır. Yazarın kendisiyle konuşur gibi yazması…
TUHAF SORULARA ÇILGIN YANITLAR / HAKAN TOKDEMİR / KİTAP ODASI (NİSAN 2023)
“Kitaplarla karşılaşma anlarımız insanlarla olana benziyor aslında. İlk izlenimde pek hoşlanmayıp ön yargılı davranabiliyoruz bazen. Tanışıklık biraz ilerleyince ağız burun kıvırmalarımızın yanılgıya dönüştüğünü fark ediyoruz. İnsana da kitaba da bir şans…” diyor son kitabı “Aklımda Tuhaf Sorular”ın daha ilk denemesinin…
SORULARIN SUSTUĞU YERDE – YUNUS BEKİR YURDAKUL – KULAKTAN KULAĞA (16 ŞUBAT 2023)
Çocuk yazını ikliminde neredeyse bütün türlerde verimleriyle tanıdığımız Mavisel Yener, bu kez deneme türünde bir yapıtla çalıyor okuma anlarımızın kapılarını. Denemenin büyük adlarından Nermi Uygur’a saygıyla açtığı yirmi üç pencerenin ilkinde, denemenin sunduğu özgürlük bahçesinin adresini de okul sıramızın, çalışma…
MERAKLANDIRAN VE GÜLÜMSETEN KIVRAK DENEMELER / İYİ KİTAP / ŞUBAT 2023
“Çocuklar denemenin onlara çok benzediğini fark etsin. Önceden hesap kitap yapmadan pat diye sorularını sorabilmenin keyfini yaşasın,” demiş Mavisel Yener. İşte okuru, bu ipucundaki gibi tatlı bir sohbet bekliyor. Salyangozlarla insanların ortak özelliği ne olabilir dersiniz? Hiç kendinizi sokak…