Basından,  Sıcak Sıcak

UZAYLILAR BİZE GELDİ / NUR İÇÖZÜ / RADİKAL KİTAP EKİ / (2002)

UZAYLILAR BİZE GELDİ

Mavisel Yener, K Yayınları, 32 sayfa.

“Çocuklarımın bana anlattığı öykülerden öğrendim elmanın her zaman kırmızı ya da yeşil olmadığını. Böylece sevdalandım mavi elmaya. Yaşam ne kadar bilinmezler ve ulaşılmazlıklarla dolu olursa olsun, cesaret ve kararlılıkla yola çıkıldığında her şeyin üstesinden gelinebildiğini çocuklar öğretti bana,” diyor Mavisel Yener kitabının giriş yazısında.

Mavisel Yener, çocuk yazınımızın kazandığı genç bir kalem. Asıl mesleği diş hekimliği. Edebiyat ise öğrencilik yıllarından beri en önemli tutkusu. Bu nedenle pek çok yarışmaya katılmış ve hiçbirinden eli boş dönmemiş. Ankara ve İstanbul’da sergilenen, ‘Teslim Alınmış Hayatlar’ adlı büyüklere yönelik ödüllü bir oyunu da var. Son olarak da ‘Üşengeç’ adlı kitabıyla, Çocuk Mizah Öyküleri üçüncülük ödülünü alan yazarın olaylara ve yaşama bakışı, kitaplarına çok hoş bir şekilde yansımış.

‘Mavi Elma’, yazarın ilk uzun soluklu öykü kitabı. İlk sayfayı okuyup, çevirdiğinizde kendinizi akıcı bir dille yazılmış, güzel bir çocuk öyküsünün içinde buluveriyorsunuz. Birce ve kardeşi Ece’nin günlük çekişmeleri, anne-baba ile iletişimleri son derece sade bir dille, daha da önemlisi çocuk gözüyle aktarılıyor. Arabalarına binip Antalya’ya doğru yola çıktıklarında, iyi yazılmış ancak sıradan bir yolculuk öyküsü okumaya hazırlanıyorsunuz. İnsuyu Mağarası’nın fotoğraf ve haritası da bu duygunuzu iyiden iyiye besliyor. Ancak 16. sayfayla birlikte kendinizi birden bire fantastik bir dünyanın içinde buluveriyorsunuz. İşin önemli yanı, öykünün fantastik kurgusunun yanı sıra, heyecanlı bir serüven ve yaşamın gizleriyle ilgili felsefi yaklaşımlar da içermesi.

Öykünün kahramanı Birce, hiç geçinemediği, için için kıskandığı kısacası tüm kardeşler arasında yaşanan duyguları çocuksu bir dille okurla paylaşırken, birden onun sayesinde yaşamının kurtulduğunu da keşfediyor. Olayların ve duyguların zamanla ve mekânla değişimler gösterebildiğini, kişinin darda kaldığı zaman yaşamın gerçek değerlerini de fark ettiğini bir anda anlayıveriyor. Doğruların bakan kişiye ve bakış açısına göre değiştiği, satır aralarına başarılı bir şekilde sıkıştırılmış. Örneğin “Yaşamın boyunca elmayı kırmızı görmen, mavi elmanın var olmadığı anlamına gelmez,” gibi bir cümleyle küçük okurların düş dünyasını felsefi bir boyuta çeken Mavisel Yener, “Dünyanın içinde bir başka dünya olduğunu görmek heyecan vericiydi,” derken makro/mikrokozmos anlayışını da sığdırmayı başarmış bu kısacık öyküye. Tıpkı, gezegenimizin özellikleri ve gezegenlerin hareketlerini okura fark ettirmeden anlatmayı başardığı gibi. Yine de 10 yaş ve üstünü hedeflediği öyküsünün çocuklar tarafından nasıl karşılandığını merak ediyorum “Pek çok katmandan oluşmuş derin bir öyküydü ‘Mavi Elma’, ve her çocuk algılaması düzeyinde inebileceği kadar derinliğe insin diye düşünüyordum. Felsefi boyutunu algılayabilecek çocuk sayısı konusunda yanılgıya düştüğümü sonradan anladım. Okuyan çocukların neredeyse tümü her şeyi algıladı. ‘Mavi Elma’dan her yaş grubu kendine göre farklı bir ileti aldı. 21. yüzyılın çocuklarının çok farklı olduğu kesin. Algılama düzeyleri çok yüksek,” diye yanıtlıyor.

Yazarın diğer iki kitabına gelince; ‘Uzaylılar Bize Geldi’, kısacık üç öyküden oluşan bir kitap. İlk öyküsü ‘Dişini Arayan Çocuk’ masal tarzı kaleme alınmış. Esin kaynağı ise, yazarın, gerçek mesleği olsa gerek. Değişik bir yaklaşımla diş bakımına özendirmesi, bazı bilgilerin çocuğu hiç ürkütmeden, tersine, eğlendirerek nasıl verilebileceğinin güzel bir örneği.

Mavisel Yener’in mizaha yatkınlığı ve konuyu çocuk gözüyle aktarımı hemen her kitabında göze çarpıyor. ‘Çorap Canavarı’nda kitaba adını veren öykünün dışında iki öykü daha var. İkisi de keyifle okunuyor. Ama ben en çok ilk öyküyü tuttum. Belki de böylesi bir canavarla yıllardır kendim de uğraştığım içindir. Hepimizin evine dadanan bu canavarın yakalanıp yakalanamadığını ise doğrusu merak ediyorum. Çünkü bizim canavar hâlâ işbaşında.

Paylaş:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.