Basından,  Sıcak Sıcak

KUŞ UÇTU ŞİİR KALDI / NİLAY YILMAZ / CUMHURİYET KİTAP EKİ (2004)

Kuş Uçtu Şiir Kaldı

Aytül Akal, Mavisel Yener, Uçanbalık Yayınları, 2004, 59 Sayfa
Resimleyen Mustafa Delioğlu

“Gül ormanında yaşardı ninen / Anlardı renklerin dilinden. / Mor çiçekler dökülürdü / dokuduğu yeşil kilimden.” / Söylesene anne, / ne renk kokardı ninem?” (Mavisel Yener)

“Hani ekranda / Her şey oyundu? / Dayak, ölüm, açlık, / Savaş, cinayet, hastalık / Hepsi kurguydu? / Bu çocuk ağlıyor anne…” (Aytül Akal)

“Emekleyen bebek, çıktı enkazın altından / gülümseyerek…” (M. Yener)

“Mavi mine kırlara koştu. / Şiirini bizde unuttu. / Kedi coştu. / Kuş uçtu. / Güneşi gülme krizi tuttu. / Koşup oynamaktan / Hiçbirinin yazmaya / Vakti yoktu. / Bizde kaldı şiirleri… / Onun için biz yazdık, / Bu dizeleri… (A. Akal)

Şiir demek yaşam demek… Yaşam demek şiir demek… Şiir gibi yaşayabilenleri ise saygıyla selamlamak gerek… Aytül Akal ve Mavisel Yener, şiir ve yaşamın buluştuğu iki isim… Yaşamın her dizesi şiirlerine sinmiş. Daldan dala konan iki kuş gibi duygudan duyguya taşıyorlar okuyucularını. Sevinçten kanatlanıp uçan bir çocuğa eşlik ederken, hüzünlü bir çağrıyla yavaşlayıveriyorsunuz. Ayaklarınız yere basıyor, ardından yine bir mutluluk dalgası sizi alıyor bulutların üzerine bırakıveriyor… Kuşlar uçup gidiyor ama şiirleri yüreğinize kazınıyor…

Renkler var bu dizelerde… Yağmur, rüzgâr, sis var… Hayvanlar var… İnsanlar var… Büyüklere küçüklere sessiz çağrılar var… Kitabın tasarımı da çok şiirsel. Daldan dala konan bir kuş gibi kitabı da evire çevire okuyorsunuz… Mavisel Yener’in şiirleri uçarken, Aytül Akal’ınkiler konuyor. Kitabı ters çevirdiğiniz zaman Aytül Akal’ın şiirleri uçarken bakıyorsunuz Mavisel Yener bir dalda dinleniyor… Ama kuş bu, söz dinler mi! Eninde sonunda özgürlüğüne kanat açıyor. Bize ise bıraktıkları şiirleri okumaktan başka yapacak bir şey kalmıyor. ‘Kuş Uçtu Şiir Kaldı’, Mustafa Delioğlu’nun sevimli siyah beyaz çizgileriyle de birleşince ortalık acısıyla tatlısıyla yaşam sevincine kesiyor: Söz uçuyor. Yazı kalıyor! Yaşam her şeye rağmen devam ediyor…

Paylaş:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.