Basından,  Sıcak Sıcak

VAMPİR ÖYKÜSÜ / ECE ARAR EMENER / RADİKAL KİTAP (30 ARALIK 2005)

Vampir Komik Olur mu?

Mavisel Yener’den yeni bir öykü kitabı… Ama çocuklar kitaba adını veren “Vampir Öyküsü”nü çok merak etseler de biraz bekleyecekler; çünkü bu öykü en sonda… Aslında kapağa bir göz atınca biraz ipucu bulmak olası. Kapakta Mavisel Yener ne yapacağını şaşırmış bir halde… Kapı bir yandan çalmakta, cep telefonları susmuyor; iki kızı okuldan gelmiş belli, onların da telefonla işi var; komşular rahat vermezken yemek hazırlama telaşı bir tarafta… Kapakta bir tane de yarasa gülümseyip durmakta…

7 yaş ve üstü çocuklar için yazılmış öykülerden ilki “Güneş Hep Oradaydı”. Kahramanımız bir anneanne. Anneanne öykü anlatmayı seviyor; eh böyle bir anneanneleri olduğu için çocuklar şanslılar, onlar da anneannelerini dinlemeyi seviyorlar. Yoksa artık büyüdüklerini düşünüp bu “öğütlü öyküler”i artık dinlemek istemiyorlar mı?

“Kaç öykü dinlemiştim kimbilir. O kadar sıkılmıiştım ki artık buharlaşmak üzereydim. Anneannem diş macununu kazaklarımın arasında bulunca öğütlü bir öykü anlatmaya koyuldu yine…Macunun duygularını anlatan, göz yaşartıcı bir öyküydü! Yaramaz çocuk öykünün sonunda macun tüpünün önünde diz çöküp özür dileyince kahkahalarımı tutamadım artık Anneannem güldüğümü görünce gücendi bana.” (sf: 9)

Eee, insan büyüdüğünü fark edince, anneanne öykülerini küçümsüyor tabii. Ama büyüklerin her masalında, öyküsünde hep bize ait bir şeyler var; dolayısıyla büyüklerini küçümseyen çocuklar, bu öyküyü okuduktan sonra öyküdeki gibi belki yeniden anneanneleri yeni bir şeyler anlatsın diye gidip onların dizlerinin dibine oturacaklar. “Mars’a İlk Ayak Basan Kim?” sevimli bir mücadelenin öyküsüyken; “Sihirli Kekik Çayı”nda da bu kez bir babaanne macerası var. “Bebek”; eve gelen kardeşi paylaşamayan iki kız kardeşi anlatırken; kitaba adını veren son öykü yazarın hayatından bir kesit sunuyor.

Benim en çok ilgimi çeken öykü de bu son öykü oldu. Yazarın yazma mücadelesini eğlenceli bir dille küçük okuyucularla paylaşmasını sevinçle karşıladım. Yazmanın aslında nasıl bir özveri gerektirdiğini anlatan yazar; başka işlerle uğraşırken bir yandan da minik okuyuculara öykü yetiştirmenin ne zor olduğunu anlatıyor öyküsünde. Mavisel Yener’in mavi dünyasını seven çocukların da bu vampirli öyküden çok hoşlanacaklarına eminim ben.

Vampir Öyküsü

Mavisel Yener
Resimler: Murat Sayın
Bilgi Yayınevi Çocuk Kitaplığı, 2005
Paylaş:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.