Basından,  Sıcak Sıcak

ŞAŞKIN ŞİİRLER / AYFER GÜRDAL ÜNAL / DÜNYA KİTAP (EYLÜL 2011)

MAVİSEL YENER’İN YELPAZESİ

Ozan Ahmet Telli’nin “Eylül, gülleri soldurarak/ duyurdu bu yıl kendini / Böyle olacağını bile bile/ şaşırttı bizi yine de” dizelerinin de haber verdiği biçimde buyurdu Eylül ayı. Bir tatlı telaşı da peşinden sürükledi. Okullar açılacak. Kimi okurun okul çağında çocuğu var, kimi okur ise okula giden bir yakınının çocuğuna bir yüreklendirme armağanı almayı arzu edecek. Bu sütunun okurları iletişim içinde bir aile ortamı oluşturmada, okumaya ve bir yazar ve eserleri hakkında sohbet geliştirmeye ne denli önem verdiğimi bilirler .Bu nedenle bu ay Mavisel Yener’in (www.maviselyener.com) kitaplarından destek aldım. Yener’in yelpazesi ailenin her bireyini kapsayacak kadar geniş.

Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki’nde düzenli olarak çocuk kitapları tanıtım ve eleştiri yazıları yayımlanan Yener, .çocuk edebiyatı alanına gönül vermiş, bilinçli bir biçimde emek veren yazarlarımızdan. Yazı yelpazesi, öykü, roman, şiir, oyun içeriyor. Ağırlıklı olarak çocuklar için yazsa da yetişkinler için de öyküleri var. Tek başına eser üretmenin yanı sıra yazar arkadaşı Aytül Akal ile ortak eserlere de imza atıyor.

Şaşkın Şiirler işte böyle bir işbirliği sonucu gelişmiş. Tatil Şiirleri, Deniz Yolculuğu, Tren Yolculuğu, Uçak Yolculuğu, Araba Yolculuğu, Otobüs Yolculuğu, Gökyüzü Yolculuğu, Gezmeyi Seven Hayvanlar, Yaşam Boyu Bitmeyen Yolculuk ve Şaşkın Şiirler 1–2 alt başlıklarına ayrılan kitapta 96 şiir yer alıyor.

“Gezmeyi Seven Çorap” örneğinde olduğu gibi kimi zaman muzip şiirler bunlar:

“Teki bende, öteki nerede?/Kaçıp saklanmış çorabım/Aradım taradım/Bir de baktım/Bavula girmiş/Tatili beklermiş.”

Bazen “Mavi Göz” örneğindeki gibi çocukları değişik imge ve söyleyiş biçimleri ile tanıştırıp ana dillerinin söyleyiş olanaklarını duyumsatan şiirler:

Ne zaman /Canım denizlere girmek istese/Bakıyorum/Annemin gözlerine.”

Kimi zaman da  “Bitmeyen Yolculuk” örneğinde olduğu gibi insanın yaşam yolundaki düşleri, çabaları, sevgileri, verdiği emeği, tanıdığı renkleri şiire benzeten, yaşamın şiirini düşündürdüğü kadar şiir gibi bir yaşam inşa etmenin de insanın elinde olduğunu duyumsatan örnekler yer alıyor kitapta.

İkinci söz etmek istediğim kitap Mavisel Yener’in Bilgi Çocuk İlk Okuma dizisinden çıkan 10 öykülük dizisinden, Düş Sandığı. Dizinin diğer kitapları, Uçan Goril, Köpek Okulu, Köpeğim Âşık Oldu, Tırtıl Teyze, Masalcının Mektubu, Mavi Orman, Dipsiz Göl, Ödev Makinesi, Dedektif Birce başlıklarını taşıyor. Bu öyküler tam da okumayı yeni öğrenen 1–2. sınıf öğrencileri için tasarlanmış.2/3’ü resim,1/3’ü yazı olacak şekilde oluşturulmuş sayfa düzeni ile çocuğa kendim okuyabiliyorum duygusunu, sıkmadan, boğmadan Türkçe’yi özenle kullanan bir yazarın öyküleri ile tattırıyor. Diziyi temsilen seçtiğim Düş Sandığı öyküsünde 8 yaşındaki Umut, ayakkabı boyayarak biriktirdiği paralarla kitap fuarına gelen ve düşlerini gerçekleştirmenin yollarını kitaplarda arayan bir çocuk. Fuarda tanıştığı yazar Umut’a düşlerin gerçeğin yaratıcısı olduğunu söyleyince, Umut yeni kitaplar almayı düşleyerek evinin yolunu tutuyor.

Mavisel Yener’in 4.ve 5. sınıflar için ürettiği dizi Dolunay Dedektifleri (Bilgi Yayınevi Çocuk Kitaplığı) özellikle dedektif romanlarını seven çocuklar için 5 ayrı kitap sunuyor. İz Peşinde, Dehşet Mektupları, Mumya Dükkânı, Korkunç Satranç ve Düşler Ormanı. Her kitapta çocuk dedektifler Birce, Ece,Oğuz, Bilgecan ve Ada yeni bir giz peşinde çözüme doğru çabalıyorlar. Dizinin son kitabı Ölüler Ormanı’nda mezarlık hırsızlarının peşine düşüp bir miras kavgasını gün ışığına çıkarıyorlar. Yüksek tempolu, sürprizli, neden sonuç ilişkisi içinde mantık yürütmeyi yüreklendiren bir okuma için uygun bir seçenek sunuyor dizi.

Son değinmek istediğim kitap Yener’in geniş yelpazesine örnek olsun diye seçtiğim gençlik öyküleri kitabı Gitme Dönmezsin (Bilgi). Yener’in 14 öyküsünü içeren bu eserde yer alan öykülerden “Ocakçı Gözleri” 2005 yılında Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri Yarışması ödülünü almış. 12 Mart teröründen, grizu patlamasına, istemediği adamla evlendirilen Zeytin Hanım’dan, göçmen işçilerin Ege Denizi’ndeki sonuna, göçmen işçilere düşmanca yaklaşan zenofobik bakış açısına kadar farklı toplumsal sorun ve yaralara değinen duyarlı, ezilmişin yanında saf tutan öyküler Yenerinkiler. Hem yazarın dili nasıl güzel kullandığını örnekliyor hem de yazarın toplumsal duyarlılık alanlarını sergiliyor.

4 kitabını tanıttığım Mavisel Yener, zevkle çocuklarınızla paylaşabileceğiniz bir çağdaş yazarımız.

Eylül ayı, sonbaharı müjdelerken, dilerim yeni kitaplar, yeni yazarlar, yeni okuma sevinçleri ile şenlensin zamanınız. Sevgi ve sağlıkla kalın.

Ayfer Gürdal Ünal, Dünya Kitap, Eylül 2011
Paylaş:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.