Basından,  Sıcak Sıcak

KOMİK ŞİİRLER / KOCAELİ GAZETESİ / SAADET SEVİNÇ DOĞAN (EYLÜL 2017)

Komik Şiirler

İşte yine bir şiir kitabı elimde. Üstelik çocuklar için yazılan şiirlerle dolu bir kitap. Yazarı Mavisel Yener ile görüştüğümde kendisine de söylemiştim “bana renk skalasını çağrıştırıyor bu kadın.” Hala aynı fikirdeyim. Çizimleri kadar şiirleri de o renkleri çoğaltıyor hayalimizde ve hayatımızda. Ne güzel iştir değil mi çocuklara şiir yazmak.

Elimdeki kitap sadece bu kadarla sınırlı değil, yazarından bizim küçük cadıya hediye edilen ve iç kapağında çizimle sözün birbirini tamamladığı bir not ile geldi bize. Kitabı dün akşam okudum küçük cadıya. Göz kapakları kapanıyor sandığım anda “Anne devam et, bırakma” deyip her defasında yanılttı beni. Sonuna kadar okuduk böylece her şiiri. Sonra da sabah kalkıp birbirimize şiirler seslendirdik doğaçlama. Kitaptaki şiirler çocuklar için yazılınca ve hele de Mavisel Yener’in elinden çıkınca sözler kadar resimler de dikkat çekiyor ve güldürüyordu. Çizimler bu sefer sadece siyah beyazdı ama şiirlerle sanki rengarenk bir hale bürünüyordu. Bazen süt dişleri, bazen rüyalar, bazen dedeler bazen de ödevler konu oluyor şiirlere. Kısacası bir çocuğun hayatında olabilecek hemen her konu şiire, şiirde yaşama bulaşmış durumda. Hem de mizahla beraber geliyor sözler.

Kitap sadece şiirler değil aynı zamanda bazı dilek ve istekleriyle de bu sefer içimize dokunuyor. Onlardan bir tanesi aynen şöyle:

“KUMBARA

kumbarama

sevinç atsam

birikince hasta çocuklara dağıtsam…”

Bu satırları okuyunca tüm hasta çocukların sağlıklarına kavuşmalarını diledim ben de içimden. Mavisel hanımın yaşama dokunduğu anlar bununla sınırlı değil elbette. Bir başka şiirinde de görmeyen çocukları konu alıyor:

“GÖRMEYEN ÇOCUK

gökyüzü serin kokar

deniz tuz

tuz deniz kokar

annem şeker”

Bu satırları okuyunca aslında okul öncesi de olsa her çocuğun yaşama dair çoğu şey hakkında öğrenme ve bilme hakkı olduğunu bir kez daha düşündüm. Elbette uygun sözcük ve yol ile. Ölüm veya hastalık gibi, yaşama dair ne varsa bunların çocuklara aktarılması, yaşadıkları toplum ve dünyayı algılamalarında olumlu katkı sunacak ve kendileri dışındakilerin yaşadıklarını da anlamaya çalışacaklardır diye düşünüyorum. Belki basit görünüyor ama empati kurmak/kurabilmek sahiden oldukça önemli bir şey. Belki anlatıp, gösterip, söylersek olabilir bu. Şair de çocuklara bunu vermek istiyor galiba. İyi ve güzel bir çaba. İşte onlardan bir tanesi daha:

“ABLAMIN TARİH ÖDEVİ

insanlar az savaşsaydı

tarih kitabın

daha mı ince olurdu abla?”

Sorunun güzelliğine bakar mısınız? İnceliğine, sakladığı anlamlı ve derin dileğine. Hiçbir çocuk savaşı deneyimlemek veya görmek/tanık olmak gibi olumsuz durumlarda olmasın. Hatta hayatlarında olmasını bırakın keşke biz büyüklerin cehennemi hiç bulaşmasa onlara. Kitaplar sahiden barışı, güzelliği ve huzuru yazsa sadece. İcatlar, kültürel ve sosyal gelişmeler ve olumlu olaylarla dolu olsa tarih kitapları.

Bilgi Yayınevi tarafından basımı yapılan Komik Şiirler kitabında toplamda 57 şiir var. Hepsi de birbirinden güzel ve keyifli. Şahsen yaşınız kaç olursa olsun çocuklar için yazılan bu kitabı okumak sizi de mutlu edebilir. Zaten aslında çocuğunuza dair yaptığınız her şey sizi mutlu edebilir. En azından bendeki etkisi böyle oluyor. Tavsiye ve Mavisel hanıma sevgilerle…

KOCAELİ GAZETESİ- EYLÜL 2017- SAADET SEVİNÇ DOĞAN

Paylaş:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.