Basından,  Sıcak Sıcak

BAŞARININ ALTINDA HAYAL GÜCÜ YATAR / İZGAZETE / Y. BEKİR YURDAKUL (27 AĞUSTOS 2020)

Babasının, bir öngörüyle adını, “kavmin önde gideni”/ Piri koyduğu Ahmet Muhittin, daha çocuk yaşında aklına koymuştur gemilerde olmayı, çok uzakları gösteren bir alet keşfetmeyi, düşlerine giren haritaları yapmayı… Öteki canlıların ve gökcisimlerinin hareket ve davranışlarını gözleyerek hava tahmininde bulunmayı, deniz dibinin haritalarını çizmeyi düşleyen de odur. Çünkü unutmamıştır Hüsrev Dede’nin, “Başardığımız her şeyin kökleri hayal gücümüzdedir.” dediğini.

Yol aldıkça herkesin yolcu olduğunu daha iyi anlayan, çok dil bilmenin önemini erken kavrayan bu büyük denizcinin yaşamının ayrıntılarının yanı sıra yaşadığı dönemin kültürel ve toplumsal yapısına da yakından bakabilmek için heyecan dolu olağanüstü bir yolculuğa çıkarıyor okurunu Mavisel Yener.

Hüsrev Dede’yi, Piri Reis’in haritasıyla Göbeklitepe’nin bağlantısını, harita okumanın anlamını, Piri Reis’in ilginç yaşamını, daha da fazlasını merak etmemiş olamazsınız!

Fotoğraf: Aytül Akal

İkaros’un ardından uçmayı aklına koymuş ve başarmış Hezarfen Ahmet Çelebi’nin, mesleğini “ad”ı kılmış Mimar Sinan’ın, on beşinci yüzyılda çizdiği dünya haritası hâlâ ilgi ve hayranlık uyandıran Piri Reis’in ve daha birçok bilim ve sanat insanının da yaşadığı, ürettiği, düşündüğü yerdir bu topraklar. Ne ki bunca başarılı insanın ortaya koyduklarına karşın bugün toplum olarak bulunduğumuz yeri nasıl adlandıracağız? Yoksa “her şey zamanını bekler” mi demeliyiz?

 

Piri Reis ve Göbeklitepe’deki Sır”, Mavisel Yener, roman, Bilgi Yayınevi, Mayıs 2020, Ankara

Paylaş:

Bir yorum

  • Yunus Bekir Yurdakul

    Kitabın bizi çağırdığı/ beklediği yer; vakıf olmamızı istediği gerçeklik bir yana; yazınsal değeri, akıcı anlatımı, yumuşacık kurgusu da anılmalı. Bizi, bugünden yarına, düş kurmaktan asla vazgeçmeyen, hayallerinin peşini bırakmayan bireylerin taşıyacağı iletisiyle de değerli bir çalışmadır “Piri Reis ve Göbeklitepe’deki Sır”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.