Basından,  Sıcak Sıcak

GÜNLÜK OLANIN BÜYÜSÜ / HÜRRİYET / KİTAP SANAT / DEVRİM YILMAZ (1 NİSAN 2021)

Mavisel Yener “Günlük nedir?” sorusundan başlayarak tarihteki ilk günlüklere ve edebiyatımızdan günlük örneklerine kadar uzanan benzersiz bir yolculuğa çıkarıyor bizleri. Yener’in kendine has anlatımı, kitabı kurgu dışı eserlerde kolay kolay rastlayamayacağımız bir sürükleyiciliğe kavuştururken yan yollara girip çıkarak farklı yazın türleriyle yaptığı karşılaştırmalar edebi ufkumuzu genişletiyor.

‘Günlük nedir, nasıl yazılır, çeşitleri nelerdir, çizimler ile günlük tutulabilir mi, anı ile günlük ve otobiyografi ile anı arasındaki farklılıklar nelerdir?…’ gibi başlıklara ayrılan geniş bir yelpaze açılıyor önümüzde. ‘Kişi ve mesleklere göre günlükler’e kadar uzanan Yener, kitabının hazırlanma sürecinde tuttuğu günlüğünden parçaları da yeri geldikçe bizlerle paylaşıyor. Her bölüme eşlik eden cezbedici sorularla dolu etkinlik sayfaları ise çocukları yazmaya özendirerek pratik yapmalarını sağlıyor.

Atatürk, Kraliçe Victoria, Darwin, Da Vinci gibi tarihte iz bırakmış kişilerin günlüklerinden örnek sayfalar ve tarihin bilinen ilk günlüğünden satırlar okumak apayrı bir büyü katıyor yolculuğumuza. Benzer şekilde anı ve otobiyografi örnekleri ve her üç türün edebiyatımızdaki yansımaları çocuklara ilham vermekle kalmıyor, edebiyatla olan bağlarını da güçlendiriyor.

Mavisel Yener’in edebi ustalığını Selin Öztekin’in harika tasarımıyla bir araya getiren ‘Günlük de Neyin Nesi?’ herkesi kendi zaman tünelinde gezinmeye ve hayatının sahnelerini yazıya dökmeye çağırıyor.

GÜNLÜK DE NEYİN NESİ? Endişe ve neşe ele ele
Mavisel Yener
Tasarım: Selin Öztekin
Tudem Yayınları, 2021
128 sayfa

Paylaş:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.