Basından,  Sıcak Sıcak

AKLIM(IZ)DA TUHAF SORULAR / KONUK SÖZCÜKLER / BAHRİ KARADUMAN (26 MAYIS 2023)

Fransızların ünlü yazarı Montaigne’den bu yana bağımsız bir edebiyat türü olarak kabul edilen “deneme”, kesin bir tanımı olmamakla birlikte “yazana göre yazı” diye anlatılır. Bu türde yazarın kişisel duyguları, düşünceleri, dünya görüşü, iç dünyası önplandadır. Yazarın kendisiyle konuşur gibi yazması türün sevilmesini, çok okunmasını sağlamıştır, denilebilir.

Türk çocuk yazınının tanınmış, bol ödüllü yazarı Mavisel Yener, büyüklerin tekelindeki bu türü, belki de yarının okurunu hazırlamak amacıyla Nermi Uygur’un Delidolu ciddilik tanımından yola çıkıp, “Kim sevmez delidolu ciddilikleri…” diyerek, çocuklarla buluşturuyor.

Aklımda Tuhaf Sorular, sanırım çocuklar için yazılmış ilk deneme kitabı. Yirmi üç denemeden oluşan bu yapıt, çocukları yepyeni ufukların en sıcak renkleriyle buluşturuyor.

Örneğin yaşadığımız yerin, teknolojik yeniliklerin huyumuzu suyumuzu etkilediğini; duygularımızı, davranışlarımızı şekillendirdiğini belirtirken, değişimin kaçınılmaz olduğunu ama sanal dünyayı hayal ederken burada yok ettiklerimizi de gözden geçirmemizi, “Neyi, niçin, nasıl korumalıyız?” sorusunu da aklımızdan çıkarmamamız gerektiğini vurguluyor.

İnternetteki bilgi kirliliğinden yakınıyor ve özenli, dikkatli olmanın hem yazanın hem de okurun sorumluluğu olduğunu; doğru bilgiyi seçebilme yetkinliğine sahip olmamızın önemini belirtiyor.

“Okulda öğretilmeyenlerin listesi”ni vermek gibi farklı yaklaşımlarla, Tıklama, Hıklama, Pıklama!başlıklı yazısıyla da okuru gülümsetiyor.

Mavisel Yener’e göre gülmece ile düşünmek, düşündürmek insan yaşamı için çok önemli. Gülmece yazarları da hoşgörü ve eğlenceyi hayatımıza katan değerler. Kitaplar ise hiçbir zaman unutulmayan arkadaşlarımız.

Yaz tatili yaklaşıyor. Aklımda Tuhaf Sorular genç okurların bu yaz elinden düşürmeyeceği kitaplardan biri olmalı. Mavisel Yener, her ne kadar “tuhaf sorular” dese de her genç, bol bol kitap okumalı, sorulması, yanıtlanması gerekenlere yenilerini eklemeli; düşünen, sorgulayan gençlik olarak bu güzel yurdun geleceğini bilinçle biçimlendirmeli.

Aklımda Tuhaf Sorular, Mavisel Yener, deneme, Tudem, İzmir, 2022

Paylaş:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.