Basından,  Sıcak Sıcak

HAYLAZ PATİ’NİN SERÜVENLERİ / YILDIRAY KARAKİYA / BİR DOLAP KİTAP (26 NİSAN 2012)

HAYLAZ PATİ’NİN SERÜVENLERİ

Kokusu başkadır. Havalar ısınır, kısa kollular giyilir filan ama yazın geldiğini asıl kokusundan anlarsınız. Yaz akşamları, kokar. Her yıl, yaz yeniden geldiğinde, o kokuyu ilk aldığım anda başım döner bir an. Bütün ruhum zonklar. Zaman yolculuğunun hissi böyle bir şey olmalı. O kokuyu aldığım andan geriye doğru tüm keyifli yazlar uzun, çok uzun, upuzun bir film şeridi gibi geçer her yandan.

O kokuyu aldığımda çocukluğumu anmadan edemem. Sabahın köründe sokağa çıkmayı, gece karanlığında kukalı saklambaç oynamayı, müstakil evlerle makul kat sayısına sahip apartmanların bahçelerindeki çiçekleri koklamayı, tavla seslerini dinlemeyi, koşturan kirpilerle uçuşan yarasaları izlemeyi, mahallenin kedi ve köpekleriyle ilgilenmeyi ve daha bir sürü şeyi özlerim.

Tüm bu hisleri, özlemleri, “Haylaz Pati’nin Serüvenleri” adlı diziyi okuyunca kucağımda buluverdim. Mavisel Yener’in yazdığı ve daha önce Uçanbalık Yayınları’ndan çıkan dizinin yeniden baskısını Tudem Yayınları yapmış.

Maviş ve Dalmaçyalı ırkından sevimli köpeği Pati, haylazlıkta yarışıyorlar. Dizinin ilk macerasında Pati, etrafı dağıtmak ve eşyaları etrafa saçmak konusunda Maviş’in tıpkısının aynısı gibi davranıyor ve Maviş kendi dağınıklığına rağmen çileden çıkıyor. İkinci bölümde Maviş ve arkadaşları Pati’ye doğum günü hazırlıyorlar. Elbette Pati her şeyi kendi köpek bakış açısına göre algılıyor. Üçüncü bölümde Maviş niyeyse Pati’ye flüt çalmayı öğretiyor. Eh, ortalık ne kadar karışıyor siz tahmin edin. Dördüncü bölümde Pati, ay tutulmasını izlemeye giden Maviş’in peşine takılıyor. Ay tutulmasının köpekler için zorlu bir deneyim olduğunu görüyoruz. Dizinin son kitabında, Maviş okula gidince Pati sıkılıyor. Sıkıntısını gidermek için bir hobi edinmeye karar veren Pati, kirli çorap biriktiriyor. Sonra olanları söylemeyeceğim.

Kitapları Zeynep Özatalay resimlemiş. Metinler kadar resimler de bana çocukluk günlerimi anımsattı. Suluboyayı oldum olası sevmişimdir zaten. Bu diziye de çok yakışmış. Okurken de, resimlerine bakarken de çocukların kıkırtılarını duyar gibi oldum.

“Haylaz Pati’nin Serüvenleri”, 5+ çocuklar için olduğu kadar, okumayı yeni sökmüş çocuklara da uygun bir dizi.
Haylaz Pati’nin Serüvenleri

Yazan: Mavisel Yener

Resimleyen: Zeynep Özatalay

Yaş grubu: 5+

Tudem Yayınları, 2012, 32 sayfa

ISBN: 978-9944-69-625-8

 

Haylaz Pati’nin Serüvenleri- YILDIRAY KARAKİYA-BİR DOLAP KİTAP  (26-NİSAN-2012)
Paylaş:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.