Basından,  Sıcak Sıcak

MAVİ ELMA DEĞERLENDİRMESİ / AYTÜL AKAL / CUMHURİYET KİTAP EKİ (2004)

Mavi Elma

Resimleyen: Figen Koyunoğlu K Yayınları
Okuma Yaşı: 8-13

“Sen hiç mavi elma gördün mü? Ben gördüm.” Bu kitabı yalnızca çocuklara önermek haksızlık. Mavi elmayı herkes görebilmeli aslında… Kitabın kahramanı Birce de, bütün ablalar gibi kız kardeşinin yaramazlığından yakınır. Üstelik kardeşi Ece, yaramazlığın yanısıra şımarıklık da yaparak ablasını kızdırır.

Öykü, Birce’nin ailesiyle Antalya’ya yolculuğu sırasında, İnsuyu Mağarası’na yaptığı bir ziyareti anlatıyor. Birce ile babası bu mağarada kaybolur ve öykü boyunca çıkış yolunu ararlar.

Öykünün asıl güzelliği, içerdiği felsefede. Birce ile babası, mağarada hiç bilmedikleri canlılarla karşılaşırlar; dünyayı, yaşamı sorgular, ilginç fikirler edinir ve bu düşünceleri okurlarla paylaşırlar. Mağaranın bilinmedik gizli bölümlerine doğru yürürken Birce, “Baba, bizim yeryüzü zannettiğimiz dünyamız da kocaman bir dağın içi olabilir mi?” diye sorar babasına. Sonra, düşünür: “Dünyayı kocaman bir dağın içindeymiş gibi gözümde canlandırabilmek istiyordum. Bu durumda güneş, tavana asılmış kocaman bir ampul oluyordu. İnsanlar da, aynı bu böcek gibi, başka evrenleri bilmiyorlardı.” Birce bileğini burktuğunda, “İnsan bir bileği olduğunu ancak onu incitince hatırlar hep,” der babası.

Birce’nin mağara içinde yaptığı bir ucu hayata, bir ucu yüreğine açılan bu yolculukta, okurlar da Birce ile birlikte büyülü bir dünyaya giriyorlar. “İnsan hiç bilmediği yollarda sorularının yanıtlarını daha kolay bulur. Yol, en iyi öğretmendir.” Birce, bu yolculuğun sonunda, kardeşini sevmeyi ve ona anlayış göstermeyi de öğrenir.

Jostein Gaarder’in “Aynadaki Muamma”, “İskambil Kâğıtlarının Esrarı” ya da “Orda Kimse Var mı?” adlı inanılmaz güzellikte kitaplarını okurken hissettiğim heyecanı ve şaşkınlığı yakaladığım bu kitap, yalnız çocuklara değil, büyüklere de önerilebilir. Kurgusu, dili, öğretici özelliğinin dikkatle dengelenmesi ve gerçeklerden düşlere doğal geçişleri ile, olağanüstü bir kitap.

Paylaş:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.