Sıcak Sıcak,  Söyleşiler

ÖĞRETMENİM ATATÜRK / AYDINLIK KİTAP / EŞREF KARADAĞ (9 ŞUBAT 2018)

Öğretmenim Atatürk

Bazı kitapları okuduğunuzda; herkesin okumasını istersiniz. Aldığınız tadı başkaları da alsın, duyduğunuz özlemi onlar da duysun, yüreğinizde büyüttüğünüz sevgiyi herkes görsün istersiniz. İşte öyle bir kitap okudum bugün. Mavisel Yener’in kaleminden Mustafa Kemal Atatürk’ün iç burkan, gülümseten, şaşırtan, gururlandıran öykücükleri gelip geçti benliğimden. Atatürk’ün çocukluğundan başlayıp aramızdan ayrılışına kadar bıraktığı izleri bir yazar, bir Cumhuriyet bireyi titizliğiyle derlemiş Mavisel Yener. Bunu yaparken olabildiğine titizlenmiş, üstüne titremiş yazdıklarının. En küçük bir öykücükte bile yanlışlık olmasın, istemiş de onca kaynak irdelemiş bizim için.

Atatürk’ün asker yanını, devlet adamlığını, devrimciliğini öğretmişlerdi yıllardır. Ancak öğretmenliği dendiğinde, Kayseri’deki o kara tahta başında çekildiği fotoğrafı koymuşlardı hep önümüze. Eksik olan bir şey vardı kısacası, hem öğretmenliğinde, hem de kanlı canlı insanlığında… Dahası gülmeyen, ağlamayan, kızmayan, kırılmayan, şaşırmayan, sevmeyen, özlemeyen ruhsuz bir komutan, soğuk bir devlet adamı çizmişlerdi benliğimize.

Birbirinden sıcak, birbirinden insancıl pek çok öykücük toplanmış kitapta. Atatürk’ün bir kargaya ne kadar üzüldüğüne tanık oluyoruz örneğin, onu sevgiyle toprağa verişini yaşıyoruz. Yol genişletmek için kendisinden habersiz kesiler iğde ağacının ardından gözyaşı döküşünü görüyoruz. Çanakkale’de yatan düşman askerlerine kucak açışını, onları affedişini, Yalova’da tanıdığı Sığırtmaç Mustafa’nın dürüstlüğüyle duygulanışını okuyoruz. Haklı olduğunda gösterdiği kararlılığı öğreniyoruz, Kamil efendi’nin öğretmenliğini yetersiz buluşunda, sonra halasının onu uşak gibi kullanmak istemesinde. Sesi güzel çobanın kurnazlığına gülüşünü, hatta onu ödüllendirişini görüyoruz. Dokunduğu yeri güzelleştirdiğini, dokunduğu insanın yaşamını değiştirdiğini okuyoruz. Edebiyattan müziğe güzel sanatların her alanında söz sahibi olduğunu, kendi öz kültürüne âşık olduğunu öğreniyoruz. Kısacası, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamı boyunca ince dokunuşlar güzelleştirdiği öykücüklerle tanışıyoruz.

Her büyüğün, her çocuğun, her öğrencinin, dahası her insanın bu kitapla tanışma, bu öykücükleri okuma hakkı var. Mustafa Kemal Atatürk’ü doğru tanımak için bu gerekli, diye düşünüyorum. Kendine özgü anlatımıyla öykücükleri daha da anlaşılır kılan, yalınlaştıran ve derleyerek onca emek harcayan Mavisel Yener’e çok teşekkürler. Ekim 2017’de yayımlanan kitap Aralık’ta dördüncü baskısını yapmış. Elbette bu bir rastlantı olamaz. Daha çok okunması, daha çok basılması dileğimle…

Öğretmenim Atatürk (Mustafa Kemal Atatürk’ten Öyküler)

Mavisel Yener

Bilgi Yayınevi-Ekim 2017

 

Yazan: Eşref Karadağ

Aydınlık Gazetesi Kitap Eki: 9 Şubat 2018

Paylaş:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.