“HER ŞEYİN HER ŞEYLE İLGİSİ VARDIR” / EMEL ALTAY / İYİ KİTAP (KASIM 2022)
Her şeyin her şeyle bağlantılı olduğu olayların başlangıcında, birazcık sorumsuz bir abla ve izlediği belgesellerle bilinçlenmiş küçük kardeş var. Peki, tüm bunların iklim kriziyle ilgisi ne?
Yazan: Emel Altay
“Her şeyin her şeyle ilgisi vardır.” Hikâyemizde bu sözü dilinden düşürmeyen de her şeyi başlatan da aynı kişi: Evin küçüğü Asaf. Küçük çocuk televizyonda izlediği belgesellerle iklim değişikliğinin tehlikeleri konusunda bilgiyle ve doğal olarak endişeyle dolmuş. Asaf’ın usanmadan tekrarladığı diğer sözse “aşırı”. Biri dişlerini fırçalarken suyu fazla mı akıtıyor, kullanmadığı hâlde elektrikleri mi söndürmüyor, bilgisayarını hep açık mı tutuyor? Asaf hemen belirip “Aşırı… aşırı… aşırı…” diye bağırarak ikaz lambalarını yakmaya başlıyor. Tabii bizim hikâyemizde Asaf’ın uyarılarının tek bir muhatabı var; ablası İklim.
İklim krizini durdurmak için beyin fırtınası
Çocuk kitapları dünyasının en üretken ve sevilen yazarlarından Mavisel Yener’in,
Redhouse Kidz’den çıkan son kitabı İklim’i Ne Değiştirdi Böyle?, küresel iklim krizini bir ailenin gündelik ev hayatındaki iletişiminin odağına koyarak farkındalık ve sorumluluk duygusu yaratmayı amaçlayan bir eser. Kitabın anlatıcısı büyük kız kardeş İklim olsa da başlatıcısı küçük erkek kardeş Asaf. İkilinin doğal kaynakları bilinçli tüketmeyle ilgili atışmaları önce dedelerinin ilgisini çekiyor. Anne ve babanın da dâhil olmasıyla olay, aile içi bir yarışmaya evriliyor. “Küresel iklim krizine karşı kim en iyi projeyi tasarlayacak?” konulu yarışma çocukları olduğu kadar büyükleri de heyecanlandırıyor. Annenin hakem olduğu yarışmada dede, baba ve çocuklar, iklim krizini durdurmaya yönelik fikirlerini sunuyorlar. Aslında kitap, bize hikâyeyi anlatan İklim’in büyük bir icat yaptığından bahsetmesiyle başlamıştı. Sayfalar ilerleyip yarışmaya ulaştığımızda, İklim’in icadını da öğreniyoruz.
100’ü aşkın kitabın yazarı Mavisel Yener, iklim krizini bir ailenin odağına yerleştirdiği son kitabında da öğretici ve eğlenceli bir hikâye yaratıyor. Öykü Akarca da çizimleriyle karakterleri ve anlatılanları gözümüzde canlandırmamızı kolaylaştırıyor.